Ameliyat İzi Nasıl Geçer



Ameliyat İzi Nasıl Geçer


Ameliyatlardan sonra adeta o ameliyattan bir hatıra gibi kalan dikiş izleri, zamanla bir çok insanın istemediği bir hal alıyor. Bazen dikiş izlerine kesik izleri de eşlik edebiliyor, işte bu izlere halk arasında genelde ameliyat izleri deniliyor. Bu yazıda sizlere ameliyat izleri nasıl geçer, tedavisi, kesin çözümü, ameliyat izi giderici krem hakkında bilgiler vereceğim.
ameliyat izinin tedavisi

Ameliyat İzleri


Bir çoğumuzda , çeşitli sebeplere bağlı olarak yaşadığımız cerrahi operasyonların ardından ortaya çıkan izlerin varlığı  ömürlüktür. Özellikle, yaşanılan ameliyatın tehlikeli olması durumunda elbette öncelik sırası hayati tehlikenin atlatılmasıdır.  Fakat daha sonra ameliyat izleri gözümüze batmaya başlayacaktır ve bizi rahatsız edecektir. Gündelik hayatta bir çoğumuz için ilk sıralarda olan estetik kaygılar bu izlerin giderilmesi noktasında arayışlara girmemize neden olur.

Ameliyat izleri genelde kesik olan bölgede veya atılan dikişlerde oluşur. Bunun nedeni tıpkı cilt çatlakları veya jilet izlerinde olduğu gibi kesilen bölgedeki kolajen ve elastin dokunun yırtılmasıdır. Yaşanan doku yırtılması bölgede iz bırakır.

Özellikle sezeryan yöntemi ile doğum yapan kadınlar, guatır ameliyatları sonrası boyun bölgesinde oluşan amekollar ve bacaklarda oluşan ameliyat sonrası izler, her insanda belirli bir zamandan sonra rahatsız edici görüntüleriyle sıkıntılara hatta bazı durumlarda psikolojik sorunlara neden olmaktadırlar.
ameliyat izlerine çözüm

Ameliyat İzini Geçiren Kremler


İnsanlar bu izleri geçirecek bir krem ararlar. Tabi bunu bilen piyasa da çeşitli vaatlerle iz geçirici kremler satar, ancak kullanılan kremler oluşmuş izleri geçirmez. Genelde iz geçirmek için contratubex, skarexin, xeragel, expigment, acnelyse, tretin, madecassol, hametan, bepanthol, salyangoz kremi gibi kremler kullanılıyor. Ameliyat olduktan sonra bölge iyileşirken kullanılacak kremler, iz oluşmasını engelleyebilir, ancak oluşmuş bir iz hele 1 seneden fazla geçtiyse kremle falan silinmez. Kremlerin tek katkısı izlerin oluşmasını engellemektir, oluşan izler için krem kullanmanın bir faydası olmaz. Bu noktada ameliyat izilerinin estetik cerrahi opresyonlarla giderilmesi tedavisinden tutunda, dermabrazyon gibi tabiri caizse cildin zımparalanması , yada lazer uygulamalarına kadar bir dizi tedavi çeşiti vardır. Ayrıca kakao yağı,badem yağı gibi doğal yağlar veya şeker, bal, aloe vera ile hazırlayacağınız bitkisel tedaviler ameliyat izlerini azaltmada yardımcınız olur.
ameliyat izini geçiren merhemler


Ameliyat İzi Nasıl Geçer


Uzun yıllardır Avrupa ülkelerinde iz geçirme metodu olarak uygulanan Kimyasal peeling , hem kişinin kendi evinde rahatça uygulayabileceği bir yöntem olması hemde zamansal ve ekonomik açıdan pratik olması sebebi ile tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Özellikle TCA olarak bilinirliği asit (Trikloroasetik Asit) cildin en üst tabakası olan epiredmis tabakayı yakmak suretiyle ölü derinin soyularak ciltten atılmasını sağlayan, ve alttan gelen yeni deri oluşumunda kolajen ve lif hücrelerini tetikleyerek yeni deri oluşumunu hızlandıran bir uygulama yöntemidir. Bu yöntemle ameliyat izlerinden ve dikiş izlerinden bir kaç seans uygulama ile kurtulma olanağı bulursunuz.
ameliyat izi geçer mi

Ameliyat İzlerine TCA Asiti Nasıl Uygulanır


Ameliyat izleri yani dikiş izlerini geçirme gibi bir amacınız varsa ve bunun için tca kullanacaksanız öncelikle cilt yapısının hassasiyetine bağlı olarak asiti seçmelisiniz. Ameliyat ve dikiş izleri aslında yapı olarak, faça izleri, jilet izleri ve vücut çatlaklarına benzer olduğu için genelde %25 ile %40 arasında bir oranda tca asit tercih etmelisiniz.

TCA peeling uygulamasının cilt üzerinde varlık gösteren iz, leke, dövme vb gibi rahatsız edici unsurların yok edilmesinde kullanılan bir peeling asidi olduğu unutulmamalıdır. Cilt hastalıklarının tedavi sürecinde değil tedavi sonrası oluşabilecek izlerin ortadan kaldrılmasın da kullanılmalıdır. Yani izler için tca kullanacaksanız o izin oluşumundan en az 1 sene geçmiş olması gerekir. Çünkü hasarlı doku veya var olan kızarıklıklar üzerinde tca kullanılmaz. Ayrıca tca'nın hamile ve emziren kadınlarca kullanılması yasaktır.

Size uygun asit oranını belirlemek ilk işiniz olmalı, bu noktada %25 tca ile başlayabilirsiniz. maksimum olarak %40 tca kullanabilirsiniz. Asit uygulamasından önce asiti cildinizdeki ameliyat izinin ufak bir kısmında muhakkak deneme yapmalısınız.

tca asitinin kullanımı
Deneme uygulaması için ameliyat izinin bir tanesine yapmanız lazım, ama asit cilde sürüldüğünde biraz yayıldığı için ameliyat izinden daha ince bir materyalle sürmelisiniz. Uygulama için bir kürdanı iyice sivrileştirip ucuna dolayacağınız bir pamuk veya iğne gibi ince bir cismin ucuna incecik saracağınız pamuğu kullanabilirsiniz. Yani iz eğer dikiş iziyse kenarından bir boşluk bırakıp orta noktasına, eğer geniş bir izse kenarda ufak beş kuruş kadar bir alana sürmelisiniz.

Hazırladığınız sürme materyali ile izin tam orta noktasına asiti sürüp eğer asit oranınız %25 ise 4 dakika bekleyin, asit olarak %40 kullanırsanız 3 dakika bekleyin ve bol suyla yıkayın. Sonrasında çok az miktarda kremi sabah akşam sürün. Sadece bir ameliyat izi veya ufak beş kuruş kadar bir alan üzerindeki etkiyi gözleyip asiti diğerlerine de uygulayacaksınız bu yüzden deneme uygulaması önemli. Bu uygulama cildinizin tepkisini gösterecektir.

Deneme uygulaması soyulana kadar beklemeniz önemli. Eğer soyulma çok ince olursa asit oranını artıracaksınız. Soyulma kalın aşırı kızarık olursa bekleme süresini düşüreceksiniz. Bu arada deneme için yaptığınız uygulamada da tıpkı genel uygulama gibi kremle bakım yapıp bölgeyi korumak önemli, kremi çok az miktarda sabah akşam sürebilirsiniz. 


tca ile ameliyat izi geçirme
Denemeden sonra asit oranı ve bekleme süresine karar verdikten sonra tüm ameliyat izlerinize uygulama yapın. Asiti karar verdiğiniz bekleme süresinin yarısında izin üzerine tekrar da sürebilirsiniz. Asiti 3dakika bekletecekseniz 1,5 dakika sonra bir daha sürün, 4 dakika bekletecekseniz 2. dakikada tekrar izlerin üzerine asit sürün.

Asiti denedikten sonra sıkıntı çıkmadı ve ameliyat izlerinize uygulayacağınız zaman gene ince şekilde uygulamanızı yapın. TCA asiti ne kadar ince alana uygularsanız o kadar iyi olur.  Burada bir başka önemli konuyu anlatayım, asit uygulamaları sırasında sağlıklı deriye zarar vermeyin, eğer izleriniz çok ince izlerse ve kulak çubuğu kalın geliyorsa, sivri bir kürdanın ucuna dolayacağınız pamukla cildinize uygulama yapın, ayrıca izin kenarına sürmeyin, asit zaten kenara yayılır yani asiti ize sıfırlama sürmeyin biraz boşluk kalsın. Yıkamak için soğuk su kullanmanız asitin yakma etkisini düşürecektir. Bol suyla yıkayın.
tca ile ameliyat izi silme


Tca Sonrası Bakım


Ameliyat veya dikiş izinin üzerine tca asiti uygulayıp yıkadıktan sonra geldik bakım kısmına. Madecassol, hametan, B5 vitamini, çinko oksit ve E vitamini bu bakımın temelini oluşturur. Bu maddeler ile bir merhem hazırlayıp 8 saatte bir uygulama yaptığınız bölgenin üzerine sürebilirsiniz. Ancak merheminizi sürerken bölgeyi tahriş etmemeye özen gösteriniz. Yaklaşık olarak 4 ile 7 gün arasında bölgede soyulma başlayacak. Soyulma başladığında kabukları soymamanız lazım, bu konu çok önemli, kesinlikle tca'yı kendiniz soymaya kalkmayın iz bırakırsınız. Ayrıca soyulma bittikten sonra da bir hafta kadar bölgeyi özenle korumamız gerekiyor. Yani bölgenin güneşten, ısı ve ışıktan korunması önemli. Konuyla ilgili olarak tca peeling nasıl yapılır yazıma bakabilirsiniz.
tca uygulamasından sonra nasıl bakım yapılır

Uygulamayı ayda bir tekrarlamanız gerekiyor, ayda bir tekrarladığınız uygulama sonucunda muhtemelen beş aya kadar ameliyat veya dikiş izleri artık canınızı sıkamayacak. Konuyla ilgili aşağıdaki yazıları da başlıkları tıklayarak muhakkak okuyun. Aklınıza takılan şeyler olursa yorumlar bölümünden sorabilirsiniz.

kaynak: http://www.sagligim.org/2017/03/ameliyat-izi-nasil-gecer.html#more

Sosyal medya :

Facebook : https://www.facebook.com/cilthastaligi/

Google + : https://plus.google.com/101249169258134621055

Categories:
Benzer Videolar

0 yorum: