Yanık İzi Nasıl Geçer




Yanık İzi Nasıl Geçer

Kazaların en olmazsa olmazıdır yanıklar. Üstelik çoğu zaman iyileşmesi oldukça zor ve sancılı olur. İyileşen yanıklar arkalarında genelde iz bırakırlar. Bu yazıda sizlere yanık izi nasıl geçer, tedavisi, yanık izi kremi, bitkisel kesin çözümü gibi konularda bilgiler vereceğim iyi okumalar.

Yanık


Yanıklar genelde cildimize yüksek ısı teması sonucu oluşurlar, ancak bazı durumlarda elektirik, kimyasal maddeler (kuvvetli asit veya bazlar), radyasyon gibi nedenlerle de oluşabilir. Dışarıdan gelen bu etkiyle derimiz veya etimiz zedelenir hatta ileri derece yanıklarda kemiklerimize kadar oluşan bir yanma olabilir. Yanıklar şiddetine göre dört ayrı yanık dereceleri olarak sınıflandırılır bunlar; 
yanık nedir

  1. Birinci Derece Yanıklar: Sadece en üst deri katmanımız olan epidermiste oluşan yanıklardır. Genelde skar, bül, keloid oluşturmadan, iz bırakmadan yanığın derinliğine göre en fazla iki haftada iyileşirler.
  2. İkinci Derece Yanıklar: Üst derimizle birlikte bir alt tabaka olan dermis tabakasının bir kısmına kadar oluşan yanıklardır. Deride bül (içi su dolu kesecikler) oluşur. Deri ıslak görünümlü olur ve ciltte ağrılar görülür. Genelde iyileşmesi bir ayı bulabilir ve deride iz bırakma olasılığı yüksektir. Ama izler çok derin olmaz.
  3. Üçüncü Derece Yanıklar: Bu yanıklarda üst deri epidermis ve alt deri dermis tabakalarının tamamen yanmasıyla oluşan yanıklardır. Deri kuru ve sert bir yapıdadır, ayrıca sinir tabakaları yandığı için ağrı hissedilmez. Kendiliğinden geçmezler tıbbi yardım şarttır ve yanık izi kalan yanıklardır.
  4. Dördüncü Derece Yanıklar: Bu yanıklarda yanık artık kas ve kemik tabakalarına kadar etki etmiştir. Deride kömürleşme gözlemlenir. Doku kaybı ve işlev bozuklukları gözlemlenebilir.
yanık nasıl iyileşir

Yanık İzi


Yanıklar oluşup iyileştikten sonra çeşitli izler kalabilir. Örneğin birinci derece yanıklardan olan güneş yanıkları iyileştiklerinde ciltte hafif lekeler bırakırken, ikinci derece yanıklardan olan ısıya maruz kalan yanıklarda kabarık ve buruşuk izler kalabilir. Üçüncü derece yanıklarda ise deride çökme deformasyon gibi izler kalabilir. Dördüncü derece yanıklarda ise kalıcı şekil bozuklukları ortaya çıkabilir. Yanıklar oluştuğunda hemen doktora gidip gerekli müdahalelerde bulunmak, sonrasında yanık yarasının bakımına özen göstererek iz bırakmadan iyileşmesini sağlamak önemlidir. 

Yanık olduktan sonra sağda solda duyduğunuz şeyleri yapmak, çeşitli bitkisel yanık tedavisi gibi işlemler yapmak size faydadan çok zarar verebilir. Yani yanığa iyi gelen bitkiler diye bir şey yoktur. Bu yüzden uzman doktordan yardım almanız önemlidir. Kesinlikle size yanığa diş macunu sür, patates koy, soğan koy, limon sür, zeytin yağı sür, hindistan cevizi yağı, kantaron yağı, yumurta akı gibi akla hayale gelmeyecek şeyler söyleyenler çıkacaktır. Ama siz yanıklarınızda iz kalmaması için doktora gitmelisiniz. 

Ha diyelim ki yanık izi kaldı bunu nasıl geçireceksiniz. İşte şimdi yanık izi nasıl geçer sorusunun cevabını vereceğim.
yanık izi nasıl geçer


Yanık İzi Geçer Mi


Oluşmuş yanık izleri bir çok insanın canını sıkmaktadır. Haliyle insanlar yanık izlerine çözüm aramakta ve yanık izi geçer mi diye sormaktalar. Bu sorunun yanıtı, hem evet hem hayırdır. Eğer birinci, ikinci ve kısmen üçüncü derece bir yanığınız varsa bu izler silinebilir, en azından oldukça hafifletilip sizi rahatsız etmeyecek dereceye düşürülebilir. Ama çok derin üçüncü derece veya dördüncü derece yanık izleriniz varsa bunların geçmesi oldukça zordur ve cildin eski halini alması neredeyse imkansızdır. Ama estetik yanık izi ameliyatları ile hafifletilebilir. Bazı yanıklarda oluşan deri gerilmesi ve fonksiyon kayıpları azaltılabilir. Fakat tamamen kaybetmek ne yazık ki mümkün değildir.
yanık izini geçirme

Yanık İzi Tedavisi


Yanık izlerinin geçirilmesi için gerekli tedavi iz oluştuktan 1 sene sonra yapılabilir. Bir sene içinde iz kendiliğinden geçebilir. Ama bir senede geçmeyen izin tedavisi mümkündür. Tabi bu tedavide yanık izinin derecesi de önemlidir. Genelelde üçündü ve dördüncü derece ileri yanıklarda cerrahi estetik operasyon neredeyse tek çözümdür. Çünkü bu derin yanık ve doku kayıpları cildin kendisini yeniden onarma prensibiyle iyileşmezler. 
yanık izini geçirmek

Yanık Kremi


Genelde yanık için kullanılan, contratubex, madecassol, bepanthol, silverdin, fucidin, fito, hametan gibi yanık kremleri, yanığın iyileşmesi ve iz bırakmaması için oldukça önemlidir. Ancak yanık tedavisi için kullanılan bu kremler oluşmuş yanık izini geçiremezler. Yani oluşmuş yanık izini geçiren bir krem olmadığı gibi, yanık izi bitkisel tedavisi gibi bir şey de mümkün değildir. Kremleri veya aloe vera, sarı kantaron yağı, hindistan cevizi yağı, e vitamini, yumurta akı, soğan gibi bitkisel maddeleri doktorunuzun verdiği ilaçlara destek amacıyla yanık izi yeniyken uygulayabilirsiniz. Ama oluşmuş ve üzerinden bir sene geçmiş yanık izine bu tarz şeylerle çözüm üretemezsiniz. Çünkü oluşmuş doku hasarını gidermek için ciltteki dokuyu soyarak yenilemek gerekir.
en iyi yanık merhemi

Yanık İzi Estetiği


Genellikle üçüncü ve dördüncü derece ağır yanıklarda yapılan yanık izi ameliyatıdır. Estetik doktorlar yanık olan bölgedeki fonksiyon kayıplarını, yani ellerdeyse eli açıp kapatamamak, eklemleri rahat hareket ettirememek gibi durumları azaltırlar. Ayrıca yanık izinin daha düzgün kozmetik görünüme sahip olması için bu operasyonları yaparlar. Bu tarz ileri derece el, kol, bacak, göğüs, sırt ve yüz yanıklarında yaptırılacak estetik devlet veya üniversite hastanelerinde sosyal güvenlik kapsamında yaptırılabilmektedir.

Hastanın sağlam vücut dokusundan alınan parçalarla ve yanık dokunun onarılması ve daralma varsa yama yapılarak genişletilmesi sağlanır. Ayrıca yanık ve buruşuk derinin iyileştirilmesi amaçlanır.

Ayrıca özel kliniklerde estetik cerrahlara da yaptırılabilen yanık izi estetik ameliyatları özel doktorlar tarafından yanığın büyüklüğüne göre fiyatlandırılmakla birlikte 5000 TL ile 20000 TL arasında fiyatları bulabilmektedir.
yanık izi nasıl geçer


Lazerle Yanık İzi Tedavisi


Tıpkı yara izlerinde olduğu gibi lazerle yanık izleri de silinebilir. Lazerle yanık izi tedavisi olanlar genelde birinci, ikinci ve kısmen üçüncü derece yanıklar sonucu kalan izler için tedavi yaptırırlar. Lazerle tedavi ileri derece yanıklarda sonuç vermez. Genelde fraksiyonel (frexel) lazer, karbondioksit (karbolaz) lazer, ebriyum lazer ve altın iğne ile radyofrekans gibi işlemler yapılır. Bu işlemlerdeki amaç lazer ışığı yardımıyla tıpkı kimyasal peelingde olduğu gibi derinin üst tabakasını yakarak cildin alt tabakasını uyarmak ve yeni doku oluşturmaktır.

Ayrıca kök hücre ve yağ dokusu da yanık bölgeye enjekte edilerek lazerin etkisi arttırılmakta. Bazen mezoterapi, prp, dermapen gibi işlemlerle desteklenebilmektedir.

Lazerle yanık izi tedavisi yanığın büyüklüğüne ve yapacak doktora göre değişmekle birlikte 4000 TL ile 15000 tl arasında ücretlere yapılmaktadır. İşlemler 6 hatta 12 seansa kadar sürmektedir.

yanık izine lazer epilasyon

Dermapen Yanık İzi Tedavisi


Yanık izi için dermapen denen ucunda iğneler bulunan ve iğnenin gireceği derinlik ayarlanan kalem şeklinde bir cihazla işlem yapılır. Ama bu işlem genelde birinci derece, ikinci derece ve kısmen üçüncü derece yanık izlerinde, lazer yanık izi tedavisi veya kimyasal peeling yanık izi tedavisine destek için uygulanır. Yanık izinin bulunduğu bölgeye dermapen iğnelerini hızlı şekilde batırıp çekerek bölgeyi uyarır, derinin üstü çok hafif pul pul soyulurken derinin altı uyarılır. Ancak bu tedavi daha çok diğer tedavilere yardımcı olmak için yapılır.  

Dermapen yanık izi tedavisi fiyatları diğer tedavilere destek için yapılırsa onların içindedir, ancak tek başına yapıldığında çok sonuç vermese de 1500 TL ile 3000 TL arasında ücretlere yapılır. 
Aynı dermapen gibi dermaroller de bazı durumlarda kullanılır, belli uzunluktaki iğneler bulunan silindirik diskin cilde sürülmesiyle yapılan bir işlem olan dermaroller yanık tedavisinde yanık izini tek başına geçirmez ama iyi bir yardımcıdır.
yanık izine dermapen

Yanık İzi Dermabrazyon Tedavisi


Dermabrazyon ince zımpara ile cildin üst tabakası olan epidermis tabakasının zımparalanması işlemidir. İnce bir zımpara ile yanık bölgesinin üstü kazınır. Böylece yanık izine yapılan dermabrazyon ölü tabakayı alarak cildin yeniden bir doku oluşturmasına yardımcı olur. Dermabrazyon da birinci, ikinci ve kısmen üçüncü derece yanıklara uygulanır. Derin ve çok hasarlı yanıklarda bir işe yaramaz. Tıpkı lazer ve kimyasal peeling gibi yüzeysel soyulmalarla cildin onarılmasını amaçlar. Dermabrazyon tedavisi büyük yanık izlerinde uygulanmaz. Bu tedavinin yanık izinin büyüklüğüne göre 2000 TL ile 4000 TL arasında fiyatı vardır ve bu tedavi sonrasında diğer yardımcı bakımlar ve yanık kremleri kullanılır
dermabrazyon nedir

Yanık İzine Mezoterapi


Yanık izi tedavisinde mezoterapi yöntemi diğer tedavilere yardımcı olması için yapılır. Mezoterapide amaç çeşitli kök hücre, vitamin, bitki ekstraktı, bitki yağı gibi maddeleri cildin altına emdirmektir. Yanık izinde mezoterapi kolajen (kollagen) ve elastin bağ dokunun artışı sağlanarak lazer, dermabrazyon, kimyasal peeling gibi tedavilere yardımcı olmak amaçlanır. 

Yanık izi için mezoterapi yapılacak alanın büyüklüğüve kullanılacak maddeye göre değişmekle birlikte 2000 lira ile 5000 lira arasında fiyatlara uygulanır.
mezoterapi ile yanık izi geçirme

Yanık İzine PRP


PRP (Platelet Rich Plasma) olarak adlandırılan bir tedavidir. Yanık izinde kişiden alınan kanla trombositler ayrıştırılır ve bunlardaki büyüme faktörü yanık olan bölgeye verilir. Yanık izine PRP yapılarak hasarlı dokuyu yenilemek, kök hücre artışı sağlamak amaçlanır. Bu işlemde tıpkı mezoterapi gibi diğer tedavilere destek amacıyla yapılır. 

Yanık izi için prp işlemi genelde seansı 200 lira ile 400 lira arasında yapılır ortalama 5 seans yapıldığında 1000 TL ile 2000 TL arasında bir fiyatla desteklenir.
prp tedavisi nedir


Yanık İzine Kimyasal Peeling


Yanık izi tedavisinde kimyasal peeling asileri ile derinin üst tabakası soyularak cildin kendisini yenilenmesi sağlanır. Kimyasal peeling ile yanık izi geçirme işleminde mantık olarak lazerle yanık izi tedavisi,  dermabrazyon yanık izi geçirme ile aynı mantıktadır. Yanık izi geçirmek için genelde TCA (trichloroacetic acid) Glikolik Asit (glycolic acid), Laktik Asit (lactic acid) gibi asitler kullanılır. Yanık izi için belirlenen asit oranını yanık izinin bulunduğu alan üzerinde belirli bir süre bekletilmesiyle üst deri yakılır. Sonrasında cildimiz bir hafta ile on gün arasında bir sürede soyulur. Genelde ayda bir tekrarlanan işlemle ciltteki yanık izinin büyüklüğü ve derinliğine göre 8 ile 18 ay arasında silinir.
asitler yanık izi silme

Kimyasal peelingle yanık izi tedavisi de diğer tedaviler gibi, birinci derece, ikinci derece ve kısmen üçüncü derece yanıklardan kalan izlere uygulanır. Tabi yanık izi 1-2 seneden önce oluşmuş eski yanık izi olması koşuluyla. Yeni yanık izlerine yukarıdaki tedaviler uygulanmaz, onlar için genelde silikon jeller, özel kremler kullanılıp evvela yanık tedavi edilir. Sonrasında iz kalmışsa yanık izi geçirilmeye çalışılır.

Yanık izi için kimyasal peeling tedavisi fiyatı merkezlerde 2500 TL ile 6000 TL arasında yanık izinin büyüklüğüne göre yapılmaktadır. Yanık izi geçirmek için kimyasal peeling tedavisini diğer tedavilerden farklı kılansa dikkatli olmak ve sabırlı davranmak kaydıyla evde yapılabilmesidir. 
yanık izine asit tedavisi

Evde Yara İzi Tedavisi


Şimdi size evde yanık izi tedavisini anlatacağım. Ancak bu tedaviyi çok büyük alanlara uygulayamazsınız, ayrıca derin yanıklarda yani deri kemiğe kadar yandıysa bu tedavi işinizi görmez. Bu tedaviyi geniş alanlara yapamazsınız, çünkü geniş alanlarda iyileşme zor olur. yani komple yanmış bir kol veya bacağa tek seferde yapılamaz. Her seferinde başka bir parçaya olmak üzere sigara paketi büyüklüğünde alanlara uygulanabilir. 

Yani diyelim ki tüm kolunuzda büyük bir yanık var. Bu yanığa tek seferde asit süremezsiniz. Asiti ufak parçalar halinde uygulayıp iki hafta sonra o parçalar iyileştiğinde diğer parçalara sürerek aylık döngüyü tamamlamalısınız.

Bu arada burada anlattığım yöntemden dolayı herhangi bir sorumluluk kabul etmiyorum. Sonuçta uygulamayı evde siz yapacaksanız, dikkatli olur iyi bakarsanız izleriniz geçer, ama olmazsanız bu sizin sorumluluğunuzda. Tekrar söylüyorum büyük alanlara yeni yanıklara yapılmaz. En az iki seneden eski yanıklara yapılır. Yanık alanı büyükse tek seferde asit sürülmez, asit iki haftada bir en fazla sigara paketi kadar bir alana uygulanır. Böylece zamanla tüm ize parça parça sürülür.
yara izi nasıl geçer

Şimdi evde yanık izi tedavisinde kullanacağınız malzemeleri yazıyorum.

  1. TCA asit %25 (eczanelerden veya doakimya.com sitesinden alın)
  2. Glikolik Asit %10
  3. Madecassol Krem
  4. Hametan Krem
  5. Beklazon Krem
  6. E vitamini 10 ml
  7. B5 vitamini 10 ml
  8. B3 vitamini 10 gr
  9. Çinko oksit 10 gr 
  10. Saf C vitamini 
Yanık izleri geniş alanlarda olduğu için yara izi gibi ince değildir bu yüzden düşük oranlı asit kullanarak işlemi zamana yayacaksınız. Yanık izinde tca %25 uygulamadan önce izin ufak bir kısmında yaklaşık 50 kuruş kadar bir alanda deneme yapacaksınız ki cildin tepkisini ölçelim. Deneme uygulaması aşamalarını yazayım.

yanık tedavisi nasıl yapılır
Yanık izine 50 kuruş çapında bir alana kulak pamuğuyla tca asit sürün. 2 dakika bekledikten sonra bol suyla yıkayın. Bölgeye aşağıda tarifini vereceğim merhemi sabah akşam sürün. Yaklaşık 1 hafta sonra cilt soyulacak. Cildinizdeki soyulma bir kağıt kalınlığında olmalı. Eğer soyulma bir kağıt kalınlığında olmazsa asitin bekleme süresini 3 dakikaya çıkarabilirsiniz. Bu da yeterli gelmezse asit oranını %40 yapıp 2 dakika bekleterek bir deneme uygulaması daha yapın cildinizde bir kağıt kalınlığında soyulmayı sağlayacak asit oranını ve bekleme süresini belirledikten sonra işleme geçeceğiz.
yanık nasıl tedavi edilir


Yanık İzi Kremi


Yanık izinizin üzerinde tıpkı lazer gibi soyulma yapmak için yapacağınız kimyasal peelingin daha hızlı iyileşmesi için bir merhem hazırlayacağız. Bu merhemde kullanacağımız maddeler ve miktarları aşağıdaki gibi olacak.

  • 1 Tüp madecassol krem
  • 1 Tüp beklazon krem (yağlı olanından alın)
  • 1 Tüp Hametan Krem
  • 2 çay kaşığı e vitamini
  • 2 çay kaşığı b5 vitamini
  • 10 gr çinko oksit (iki poşet)
  • 1 çay kaşığı b3 vitamini
Yukarıdaki maddeleri boş bir saklama kabında iyice karıştırın ve buzdolabında muhafaza edin. Kremi sabah akşam uygulama yaptığımız bölgeye çok az süreceğiz.
yanık izini silme

Yanık İzi Silme


Deneme uygulamasını yaptık asitin oranını ve bekleme süresini belirledik. Sıra geldi yanık izini silmeye. Bu noktada tekrar uyarıyorum.

Uyarı 1: Çok derin yanık izleri ve şekil bozuklukları yani deride geniş bozulma gibi işlemlerde tıpkı lazer ve diğer yöntemler gibi bu yöntem kullanılmaz.

Uyarı 2: Cildinizin asite olan tepkisine iyi bakıp deneme uygulaması yapacaksınız. Burada uygulama sonucu bir kağıt kalınlığında deri soycaksınız. Bunun için gerekli asit oranı ve bekleme süresini iyi ayarlayın. Her defasında bir kağıt kalınlığında cilt soyulması lazım dha kalın veya ince değil.

Uyarı 3: Büyük yanık izlerinde bu yöntemi yanığın tamamına yapamazsınız. En büyük alanı bir sigara paketi büyüklüğünde olmalı, bölgelere parça parça sürülebilir. Bu parçalar 2 hafta arayla sürebilirsiniz. Bir uygulama yapılan parçaya yeni uygulama ayda bir yapılır. Yani tüm kolunuzda bir yanık olduğunu varsayalım kolumuzu dirsekten ortaya kadar ilk bölüm,orta kol ikinci bölüm, bileğe kadar olan alan üçüncü bölüm olarak ayırdık. Kolun dirsek kısmındaki ilk bölüme asiti sürdünüz, 2 hafta sonra dirseğin altına kolun ortasındaki ikinci bölüme süreceksiniz, ondan 2 hafta daha geçti ilk bölüme asit uygularken bu sefer üçüncü bölüm olan bileğe  kadar kısma süreceksiniz. Birinci ayın sonunda ilk bölüme tekrar asit uygulanırken üçüncü bölüme ilk defa uygulamış olacaksınız.

yanık izi nasıl silinir
Uygun asiti sürdükten sonra gerekli bekleme süresince bekletip uygulama yapılan alanı bol suyla yıkamanız gerekiyor. Bol suyla defa defa yıkadıktan sonra bölgede bir beyazlaşma göreceksiniz. Bu beyazlaşma daha sonra kararmaya dönecek.  Sonra cilt kabuk atıp soyulduğunda normale dönecek.

Asiti uyguladıktan sonra yukarıdaki merhemi sabah akşam çok az olmak üzere uygulama yapılan alana sürmelisiniz. Merhemi bolca ve sık sık sürmeyin erken soyulma yapar bu da kötü olur. Merhemi çok az miktarda nazikçe sürün. Bol krem sürdünüz diye hızlı iyileşmez. Örneğin bir sigara kutusu kadar alana bir leblebi tanesi kadar merhem yeterli gelir.

Uygulama yaptığınız bölgeye sabah akşam merhem sürerken, kesinlikle bastırmayın. Bölgeyi kaşımayın, Ayrıca dar kıyafetler giyerek bölgenin tahrip olup soyulmasının önüne geçmek için asit sürdüğünüz yerlerde bol kıyafetler giyin. Duş alabilirsiniz, ancak uygulama yapılan yere kese yapmayın, zedelemeyin, sabun sürmeyin. 

Uygulama yapılan bölgenin kendi soyulması lazım hiç bir surette siz soymayın. Yaklaşık on gün içinde bölge soyulacak. Sonrasında bölgedeki doku üretimini arttırmak için glikolik asit ve c vitamini bakımı yapacağız 2 hafta boyunca.
yanık izi nasıl geçirilir

Cildiniz soyulduktan sonraki iki gün daha kremi sabah akşam sürdünüz. Uygulamadan yaklaşık 2 hafta geçti. Şimdi kalan iki haftada bölgenin altındaki derinin daha uyarılması için mezoterapi gibi bir bakımı günlük yapacaksınız. Buradaki malzemeler derinin altına geçip deriyi çok iyi uyarır ve yeni doku üretimini daha fazla arttırırlar.

Akşamları %10 glikolik asiti uygulama yaptığınız alana sürüp 3 dakika sonra yıkayın. Bu işlemi 2 hafta boyunca soyulma bittikten sonraki 5 gün sonunda yeni uygulama yapana kadar yapacaksınız. Glikolik asiti sürüp yıkadıktan sonra bir tatlı kaşığı suda yarım pirinç tanesi ( bu oran önemli) saf c vitaminini erittikten sonra glikolik asiti sürüp yıkadığınız bölgeye sürün ve 5 dakika sonra bunu da yıkayın. Böylece 2 hafta içinde cildiniz hızlıca uyarılmış, üst deri soyulmuş alt deri yeni doku üretiyor olacak.

Yanık izinin derinliği ve büyüklüğüne göre 8 ay ile 18 ay arasında izleriniz geçmiş olacak. Uygulamayı çok nazik yapmaya, bölgeye iyi bakmaya özen gösterin. Yaz aylarına gelen zamanda bölgeyi güneşten korumak kaydıyla uygulama yaparsınız. 
Categories:
Benzer Videolar

0 yorum: