Faça İzi Nasıl Geçer




Kol, göğüs, veya yüzde oluşan kesilere genelde ülkemizde faça deniliyor. Aslında faça kelimesi sözlük anlamıyla havalı olmak olarak kullanılıyor, zaten deyim olarak façasını almak havasını indirmek manasına geliyor. Ülkemizde jiletle oluşturulan kesiklerin havalı bir şey olduğu düşünüldüğü için zamanla bu izlere faça izi denilmiş. Tabi gençlikte açılan bu yazalardan sonra kalan izler ilerleyen yaşlarda havalı olmadığı anlaşıldığında, bu izlerden kurtulma telaşı da beraberinde geliyor. Bu yazıda size faça izi nedir, faça izleri nasıl geçer, tedavisi, giderici kremler, faça bitkisel tedavi, façalar nasıl yok edilir konularında bilgiler anlatacağım.

Faça İzi


jilet izi tedavisiGenelde kollar ve bazen göğüs bölgesinin jiletle kesilmesi sonucu oluşan izlere faça denilir. Derimiz esasen üç tabakadan (epidermis, dermis, hypodermis) meydana gelir, bu tabakaların en dıştaki tabakası epidermis ismindedir, dermis ise epidermisin altında bulunur ve cildimizin yani derimizin elastikiyetini veren kollagen (kolajen) ve elastin tabakalar bu yapıdadır. İşte jiletle kesilen alanda derimizin dermis tabakasında bulunan kolajen ve elastinten oluşan bağ doku yırtılarak cildin daha sert ve beyaz bir tabaka ile onarılması sonucu görülen izler oluşur. Aslında cilt çatlakları ile benzeri bir yapıdadır faça izleri, o yüzden onlar gibi beyaz dururlar.

Derimizdeki bağ doku yırtıkları neticesinde oluşan faça izleri, eğer derin değillerse ve cildimiz zamanla kendini onarırken kendiliğinden ortadan kalkarlar. Zaten cilt iyileştirici kremlere bu noktada ihtiyaç duyarız.

Faça İzi Geçiren Kremler


Eğer kesik izleriniz yeni ise, ciltteki yaraların daha hızlı ve sorunsuz onarılmasını sağlayan kremler işinize yarayacaktır. Ama izleriniz artık oluştuysa faça izi geçiren krem diye sağda solda verilen bilgilere çok itibar etmeyin çünkü eski faça izleri bu tarz kremlerle geçmez. İnternette araştırma yaparken, bebe yağı, kantaron yağı, contratubex, madecassol, expigment, acnelyse, bepanthene, gibi bir sürü krem ismi ile karşılaşmak mümkün. Ancak bu kremlerin tamamı yaralarınız tazeyken kullanırsanız, izlerin derinleşmesini önleyip derin skarlar oluşmasına mani olurlar. Ama oluşmuş izler üzerinde hiç bir etki gösteremezler. Yani öyle olsa insanlar dünya kadar estetik ameliyat, lazer, kimyasal peeling ve çeşitli terapiler peşinde koşmazlar alırlar iki krem geçirirler izi. Mis gibi dünya, ama gerçekler öyle değil. Oluşan izleri geçirecek bir krem yok. Bu yüzden sağda solda yazılan yalan yanlış bilgilere itibar etmeyin. Hele faça izi bitkisel tedavisi adı altındaki zırvalıklardan uzak durun. Otla çerle çöple bu işler olmaz.


Faça İzi Nasıl Geçer


Peki gelelim faça izlerinin nasıl geçeceğine. Aslında dokuda oluşan hasarı geçirmek oldukça zor bir iştir. Tabi tamamen çözümsüz de değil, yani faça izi geçmez diye kestirip atanları dinlemeyin. Ciltte geçmeyecek en azından hafifletilmeyecek iz yoktur. Peki bu faça izleri nasıl geçer, faça izlerine ne iyi gelir.

Faça İzi Tedavisi


faça izi geçirmeBu tarz izlerin tedavisi için estetik operasyon, lazerle yakma, buz terapisi (buzla yakma), dermabrazyon (aletle kazıma), dermapen, kimyasal peeling gibi işlemler yapılır. Aslında bütün işlemlerin ana mantığı ciltte hasar oluşturup cildin kendisini yenilemesini sağlamaktır. Yukarıda izlerin dermis tabakasındaki yırtılmadan dolayı oluştuğunu yazdım. Ama bu işlemler genelde epidermise yapılır. Zaten İzlerin 4 ila 12 seans arasında iyileşmesinin nedeni de budur. Genelde epidermisteki hasar sonucu dermis tabakası uyarılarak, cildin yenilenmesi sağlanır. Böylece dermis yeni bir kolajen ve elastin bağ doku oluşturarak o bölgedeki yırtılma giderilir. Zaten bu işlemler yapılırken bölgede oluşan kızarıklık ve pembeliğin, ayrıca hafiften kaşıntının nedeni de cildin yeni doku üretmesidir.


Estetik Ameliyatla Faça İzi Geçirme


Genelde estetik cerrahlar tarafından yapılan bir operasyonla, derimizin başka bölümünden bir doku alınarak faça izlerinin olduğu bölgeye yama yapılarak yapılan tedavi yöntemidir. Dikiş izi kalma gibi riskleri vardır.


Karbolaz Faça İzi Silme


Genelde Fraksiyonel Karbondioksit (co2) lazer ile cildin üst derisi yani epidermis tabakası yakılarak cildin dermis tabakası uyarılır ve böylece cildin yeni doku üretmesi sağlanmaya çalışılır. Fiyatların pahalılığı ve vaadedilenden uzun süren seans sayısı gibikullanıcı şikayetleri mevcuttur.


Buzla Faça İzi Tedavisi

faça izi nasıl geçer
İce therapy veya buz terapisi dene bu yöntemde tıpkı lazerde olduğu gibi cildin yakılarak soyulmasını ve cildin yenilenmesini amaçlar. BU işlemde de uzun seans sayıları ve yüksek fiyatlar yüzünden yaptıranlar tarafından beğenilmemektedir.


Dermaroller Faça İzi Yok Etmek


Dermaroller veya dermapen denen cihazlarla iz giderilmeye çalışılsa da aslında bu ilem diğer soyma işlemlerine yardımcı olabilecek bir işlemdir. Çünkü genelde cildin epidermis tabakasını soymak yerine ciltte iğneyle hasar oluşturarak dermis tabakasının uyarılmasını amaçlar.  


Kimyasal Peeling Faça İzi Giderme


Tca denilen asitle ciltteki faça izlerinin geçirilmesini sağlayan yöntemdir. Aslında diğer yöntemlerle benzer mantıkta çalışır. Ama tca ile faça silme, insanların kendisi de yapabildiği bir yöntem olduğu için faça izlerinin tedavisi konusunda oldukça ekonomik çözümler sunar. Bu işlemde de cilt soyularak kendisini yenilenmesi sağlanır ve böylece faça izleri tamamen geçer.

Tca ile faça izi silmek için genelde %40 tca kullanılır. Asitle ciltte belli bir süre bekletilerek cildin yanması sağlanır ve cildin bakımı yapılarak bu derinin kabuk bağlayıp atması gerçekleşir, böylece cilt yeni bir doku oluşturur. Bu işlemde asit ile ne kadar ince yanıklar oluşturulursa o kadar iyi sonuç alınır. Ayrıca asit oranı yükseltilerek bekleme süresi arttırıldığında ince uygulama sonucunda deri daha derin soyularak faça izlerinin daha hızlı silinmesi sağlanır.




Categories:
Benzer Videolar

0 yorum: