Yanıklar




Yanıklar


Kaza sonucu cildimizde oluşan yanıklar, genellikle birinci derece yanıklar olduğu için kendiliğinden geçerler. Ama bazı yanıklar derin olabilir, bu durumda ciddi yanık tedavileri gerekebilir. Yanıkları konu aldığım yazılarımın bu kısmında sizlere, sık karşılaşılan, ütü yanığı, kızgın yağ yanığı, süt yanığı, sigara yanığı, ateş yanığı,  gibi yanıklar nasıl geçer, ne iyi gelir ile tedavisi ve kremi hakkında bilgiler vereceğim.
yanık türleri

Ütü Yanığı

Ütü yaparken kısgın ütünün ayağa düşürülmesi, yanlışlıkla devrilerek kol ve ellerin yanması sık karşılaşılan yanıklardandır. Ütü yanığının derecesini, ütünün sıcaklığı ve cildinize temas süresi belirler, yani ütü ne kadar sıcak yüzde ne kadar beklerse yanık o kadar ileri olur.

Ütü yanıklarında refleksle hemen kızgın ütüyü uzaklaştırırız, bu esnada ütüyü tekrar yerine koymak, ve pirizden çekmek evde yangın vb duruma neden olmaması için önemlidir. Sonrasında yapılacak ilk iş, yanık olan bölgeyi soğuk suya tutmaktır. Bolca soğuk suya tuttuktan sonra buz torbası veya bir poşete saracağınız buz ile bölgeye kompres yapın. Buzu ütü yanığının olduğu alanda beş dakikadan fazla bekletmeyin. Ara ara soğuk suya tutmak ve buz kompresine devam edin.
ütü yanığına ne yapılmalı

Yaklaşık 20 dakika sonrasında yanığın derecesini anlayacaksınız. Eğer yanık olan bölgede pembelik, hafif kızarıklık ve sancı varsa birinci derece yanıktır. Kendiliğinden iyileşecektir. Ancak yanık olan alanda su toplaması aşırı acı vb bir durum oluşursa ve yanık alan bir kredi kartı bankamatik kartından büyükse bu durumda yanık alanı kalbinizden yukarı seviyede tutarak acil serviste tıbbi yardım almalısınız.
ütü yanığı nasıl geçer

Ütü Yanığına Ne İyi Gelir



Ütü yanığı nasıl geçer diye merak ediyorsanız hemen söyleyeyim eğer birinci derece hafif bir yanıksa, yanığı soğuttuktan ve buz kompresi yaptıktan sonra, evde varsa madecassol, fito, silverdin, hametan, bepanthol gibi kremleri sürebilirsiniz, ayrıca aloe vera, e vitamini, çinko oksit gibi maddeleri kremlerle karıştırarak sürebilirsiniz. Bitkisel yağlardan sarı kantaron yağı, hindistan cevizi yağı, shea butter, zeytinyağı gibi yağları yanık olan alana uygulayabilirsiniz. Yanık muhtemelen bir hafta içerisinde iyileşecektir. Bu arada yanık acısı için ağrı kesici alabilir, evde varsa anestol, emla gibi uyuşturucu kremleri sürebilirsiniz.

İkinci veya üçüncü derece ciddi yanıklarda ise yarayı soğuttuktan sonra hiç bir müdahalede bulunmadan, direkt doktora gitmeniz ve yanık tedavisi görmeniz en doğru harekettir.
ütü yanığı tedavisi

Yağ Yanığı

Yemek yaparken kullanılan yağlar iyice kızdıklarında sıçraya bilirler, veya kazayla kızgın yağ ayağımıza, bacağımıza devrilebilir. İşte bu yanıklara yağ yanıkları denir. Eğer yağ ciddi anlamda kızgınsa ileri derecelerde yanık oluşturabilir. Bu yüzden yağ yanıkları tehlikeli yanıklardır. İkinci ve üçüncü derece yanıklar oluşturabilir. Yağ yanıklarında derhal soğuk suyla yıkama ve buz kompresi yapılmalıdır.

Yanık yağ sıçraması sonucu oluşan bir yanıksa, genelde birinci derece yanık olacaktır, eğer yarım saat içinde su toplamazsa ve şiddetli bir ağrı yoksa kendiliğinden iyileşir. Ancak su toplayan bir yanık varsa ve yanık olan alan bir çay bardağının ağzından büyükse iz kalmaması için doktora gidilip yanık tedavisinin orada yapılması şarttır.


yağ yanığına ne sürülmeli
Yağ Yanığına Ne İyi Gelir


Yağ yanığı nasıl geçer diye merak ediyorsanız bu kısmı iyi okuyun, eğer birinci derece yanıksa, yani yanan alan kızardı ve su toplamadıysa, yanık oluşan alanı soğuttuktan ve buz uyguladıktan sonra, bölgeye yumurta akı sürebilirsiniz ve evde varsa madecassol, fito, silverdin, hametan, bepanthol, sudocrem, advantan gibi kremleri sabah akşam az miktarda uygulayabilirsiniz. Bunların dışında aloe vera, e vitamini, b5 vitamini, çinko oksit gibi maddeleri sürebilirsiniz. Bitkisel yanık bakımı için yağlardan sarı kantaron yağı, hindistan cevizi yağı, shea butter, zeytinyağı gibi yağları yanığa uygulayabilirsiniz. Yanık muhtemelen en fazla 1 hafta içerisinde iyileşecektir. Peki bu arada ilk zamanlarda oluşan yanık acısı nasıl geçecek ve ne iyi gelecek, eğer elinizde varsa, emla ve anestol gibi lidocaine içeren bölgesel uyuşturucu kremler kullanabilirsiniz, ayrıca ağrı kesici ilaçlar içebilirsiniz.
en iyi yanık kremi

İkinci derece veya üçüncü derece bir yağ yanığınız varsa, ki bunu bölgenin su toplaması, aşırı ağrı, veya derinin tamamen yanması ile zaten göreceksiniz. Bu yanıklar ileri yanıklardır, bu durumda yarayı soğuttuktan sonra hiç bir müdahalede bulunmadan, direkt doktora gidin ve yanık tedavisi olun. Doktorunuz gerekli işlemleri yapacaktır.
yağ yanmasına ilk yardım

Süt Yanığı

Kırsal kesimlerde süt içindeki mikrobunu kırmak için kaynatılırken meydana gelen kazalar sonucu süt yanıkları oluşabiliyor. Ayrıca günümüzde doğal ve organik yaşam için insanlar evde yoğurt yapmak için süt kaynatırken bu tarz kazalara meydan verebiliyor. Diğer yanıklarda olduğu gibi süt yanıklarında da yanık alanın derhal soğuk suyla yıkanarak soğutulması ve buz kompresi yapılması gerekiyor. Yanık alanda su toplayan kesecikler (bül) oluşmamış ve alan kızarıksa birinci derece yanık demektir. Eğer su toplama ve aşırı kızarıklık varsa ikinci derece bir yanık oluşmuş olabilir.
süt yanığı tedavisi

Süt Yanığına Ne İyi Gelir


Kaynar sütten dolayı oluşan, süt yanığı nasıl geçer kısmını anlatacağım. Oluşan yanık birinci derece yanıksa, yani yanan alan sadece kızardı veya çok az sızlıyorsa yanığı soğuttuktan ve buz uyguladıktan sonra, bölgeye yumurta akı sürebilirsiniz.  Bitkisel yanık tedavisi için sarı kantaron yağı, aloe vera, e vitamini, çinko oksit kullanabilirsiniz. Evde varsa yanık ağrısını azatlmak için ağrı kesici içebilirsiniz veya uyuşturucu kremler (emla, anestol) sürebilirsiniz. Yanık kremi olarak, madecassol, advantan, fito, sudocrem, silverdin, hametan, bepanthol sürebilirsiniz. Yanığınız genelde beş gün içinde kendiliğinden geçecektir.

Süt yanığınız olan bölge su toplar, aşırı ağrı yaparsa, ikinci derece veya üçüncü derece bir yanık olabilir. Yarayı soğutup buz uyguladıktan sonra derhal acile gitmelisiniz.

süt yanığının kesin ilacı
Ateş Yanığı

Bazen bir çakmak, bazen bezinin kazara yanması, bazense başka nedenlerden alevlere veya ateşe maruz kalıp yanabiliriz. Ateş veya alev kaynaklı yangınlar ciddi yanıklardır. Eğer alev anında kıyafetler de yanmışsa yanık çok ileri derecelere gidebilir. Hafif bir yanıksa yukarıdaki diğer yanıklar gibi kendiliğinden geçer, ama ileri yanıklarda direkt doktor tedavisi şarttır. Eğer böyle bir yanık başımıza gelirse veya yanımızdaki bir insanda olursa, yapılması gereken ilk iş yangını söndürmek ve mümkün mertebe yanık alanı soğutmaktır.
ateşten yanınca ne yapılmalı

Yanığı soğuturken, eğer kıyafetlerde ciddi bir yanık varsa ve ete yapışmışsa o kısımlara dokunmadan, kıyafetin geri kalanını soymak iyidir. Bunun haricinde suyla soğuttuktan sonra imkan dahilinde buz kompresi yapılmalıdır. Ama yanık alanı çok genişse buz kompresi kişiyi hipotermiye sokacağı için uygulanmaz. Yanıktan sonra kişi nefes alamıyorsa, burun ve ağız gibi bölgeleri kontrol ederek, hastanın nefes almasına yardım edebilirsiniz. Bu tarz yanıklarda yanık büyük bir alandaysa müdahale etmeden direkt 112 acil aranmalı, hastayı en yakın hastaneye göndermelisiniz. Yanık alanı sınırlıysa ve kişinin bilinci açıksa bulacağınız bir araçla, eğer yanık alan sınırlıysa yanık olan bölgeyi kalp seviyesinden yukarıda tutarak acil servise gidilmelidir.
ateş yanığının korunması

Sigara Yanığı

Sigara bir çok insanın bazen kederden bazen neşeden sonra günlük kullandığı bir madde. Ama işin ucunda bir alev var malum. Bu yüzden kazara ateşin düşmesi ele kola çarpması gibi sigara yanıkları oluşabilir. Genelde hafif ve birinci derece yanıklar oluşturur. Ayrıca ikinci derece yanık oluştursa dahi alan küçük olduğu için tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulmaz.

Sigara yanığından hemen sonra yapılacak ilk iş, bölgeyi suya tutup soğuttuktan sonra, imkan müsaitse, buz dolu bir torba ile beş dakikada bir buz kompresi yapmaktır. Yaklaşık 10 dakika kompres yapıldıktan sonra, sigarayla yanan yer rahatlayacaktır.


sigara yanığı tedavisi
Sigara Yanığına Ne İyi Gelir


Peki sigara yanığı nasıl geçer. Yanık oluşan alanı soğuttuktan ve buz uyguladıktan sonra, sigarayla yanan yere yumurta akı sürebilirsiniz ve evde varsa madecassol, fito, silverdin, hametan, bepanthol, sudocrem, advantan gibi kremleri sabah akşam az miktarda uygulayabilirsiniz. Bunların dışında aloe vera, e vitamini, b5 vitamini, çinko oksit gibi maddeleri sürebilirsiniz. Bitkisel yanık bakımı için yağlardan sarı kantaron yağı, hindistan cevizi yağı, shea butter, zeytinyağı gibi yağları sigara yanığına uygulayabilirsiniz. Yanık muhtemelen en fazla 1 hafta içerisinde iyileşecektir. Eğer yanık olan yer çok acıyorsa emla ve anestol gibi lidocaine içeren bölgesel uyuşturucu kremler kullanabilirsiniz, ayrıca ağrı kesici ilaçlar içebilirsiniz.


kaynak: http://www.sagligim.org/2017/08/yaniklar.html

Sosyal medya :

Facebook : https://www.facebook.com/cilthastaligi/

Google + : https://plus.google.com/101249169258134621055
Categories:
Benzer Videolar

0 yorum: