Kaynar Su Yanığına Ne İyi Gelir



Sıcak Su Yanığına Ne İyi Gelir

Cildimizde meydana gelen yanıkların büyük çoğunluğu kaynar su veya sıcak su ile yapılan işler sırasında başımıza gelen kazalar sonucu oluşan yanıklardır. Sıcak su yanıkları eğer su aşırı kaynar değilse ve büyük bir alana gelmediyse genelde yetişkinler için çok büyük bir problem çıkarmaz. Ancak bebek ve çocuklar için ileri derece yanıklar meydana getirebilir. Bu yazıda size sıcak su yanığı nedir kaynar su yanığına ilk müdahale sıcak su yanığına ne iyi gelir konularında bilgiler vereceğim.
yanığa ne sürülür

Kaynar Su Yanığı


Sıcak su yanıkları genelde kaynar sulardan meydana gelir 50 derece ve üzeri sıcaklıktaki sular cildimizde yanıklar oluşturmaya başlar, sıcaklık 80 derece üzerinde yanıklar derimizin direncine bağlı olarak daha ileri derecelerde oluşabilir. Eğer yanlışlıkla cildimiz kaynar su ile temas ederse suyun sıcaklığına bağlı olarak temas eden bölgede yanık oluşur.
sudan yanınca ne yapılır

Sıcak Su Yanığına İlk Müdahale


Sıcak su ile cildimizin haşlanması sonucunda yapılması gereken ilk iş eğer sıcak su elbiselere döküldüyse elbiselerin çıkarılmasıdır, eğer elbiseye gelmediyse el ve kol ayak gibi alanlardaysa diğerk olarak yanan bölgeyi soğuk suyla yıkamalı ve bir buz torbası veya beze sarılan buzla yanan alana kompres yapılmasıdır. Yanıklarda yanan alanın soğutulması oldukça önemlidir. 
su yanığına ilk yardım

Yanık alan soğutulduktan sonra yanık derecesine göre yapılması gereken işlemler belirlenir. Sıcak ya da kaynar su yanıklarında genelde birinci veya ikinci derece yanıklar oluşur. Birinci derece yanıklarda yanık bölgede su toplamaz, yanan alan pembe veya kırmızı olur, bu durumda tıbbi müdahaleye çok gerek yoktur. Fakat ikinci derece yanık oluşursa yanan alanda bül (su toplama) oluşur ve yanık acısı oldukça şiddetlidir. Bu durumda su toplayan yanık alanı bir elden daha büyükse veya el, yüz, dirsek, cinsel organlar gibi yerlerde yanık oluştuysa direkt hastanelerin acil servisine gidilmesi gerekir.

Ayrıca çocukların derisi daha dayanıksız oldukları için, ilk yardımdan sonra su toplaması görüldüğü an direkt çocuk acile gidilmesi faydalıdır.

sıcak su yanığı

Sıcak Su Yanığı Nasıl Geçer



Sıcak su yanığı eğer birinci derece bir yanıksa yanık alan 1 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Genelde yanık izi bırakmadan düzelir. Eğer ikinci derece su toplayan ufak bir alansa ve su toplaması çok büyük değilse örneğin 10 kuruş ve daha küçük alanlarda bu durumda 15 gün içinde yanık geçer ve genelde iz bırakmaz. Ama geniş alanda oluşan bir yanıksa ve el, yüz gibi yerlerde ise zaten doktor yardımı alacağınız için tedavinin seyri konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecek, yanık izi kalmaması için gerekli müdahaleleri yapacaktır. Daha büyük yanıklarda yanık derecesi üçüncü derecenin altındaysa yanıklar genelde bir ay içerisinde ortadan kalkarlar.
yanık nasıl iyileşir

Su Yanığına Ne İyi Gelir


Eğer yanığınız hafif bir yanıksa soğuk suyla yanığı soğuttuktan sonra, yanık olan bölgeye yumurta akı sürebilirsiniz. Ayrıca bitkisel yanık tedavisinde kullanılan kantaron yağı yanıklarınıza iyi gelecektir. Ayrıca aloe vera ve e vitamini de yanığa iyi gelen şeyler arasındadır. Bunlar haricinde, madecassol, fito, hametan, bepanthol, gibi yanık kremlerini sabah akşam yanık olan bölgeye sürmeniz faydalıdır. Ayrıca birinci derece yanıklarda yani hafif yanıklarda, yanık acısı geçirmesi için anestol, emla, gibi lidokain, benzokain içeren topikal ağrı kesici kremlerle, ağrı kesici ilaçlar alınarak ağrının azalması sağlanabilir.

su yanığına merhem
Su toplayan yanıklarda su toplayan alan büyükse doktordan yardım almalısınız, kendi başınıza bakım yapmaya kalkmayın. Ayrıca su toplamış kabarcıkları kendiniz patlatmaya kalkmayın, oluşan yanık yarası enfeksiyon (mikrop) kapabilir ve bu da daha büyük sorunlara neden olabilir. Yanık olan bölgeye kullanmanız gereken kremleri yapılacak bakımları doktorunuz belirleyecektir. İleri derece yanıklarda tıbbi yardım almak ileride oluşabilecek iz vb. durumlar için oldukça faydalıdır.
yanık ilaçları


Categories:
Benzer Videolar

0 yorum: