Yara İzini Silmenin Yolları




Yara İzi Nasıl Geçer

Hayat rutini ile birlikte çeşitli yaralanmalara maruz kalırız. Cildimiz üzerinde oluşan yaralar gerekli bakım ve tedavi yapılmaz özel ilgi gösterilmezse izlere neden olabilir. Oluşan yaraların bakımı zamanında yapılırsa ve yara çok derin değilse genellikle iz bırakmadan ortadan kaybolur. Ama yara derinse ve gerekli özen gösterilmezse iz bırakır. Bu yazıda sizlere yara izi nasıl geçer, tedavisi, yara izi geçiren krem, bitkisel bakım, yara izi sildirme konularında bilgiler vereceğim.
yara izi geçirme

Yara


Yara fiziksel bir cismin veya kimyasal bir maddenin vücudumuzda oluşturduğu hasara verilen isimdir. Bazen dış etkiler değil de vücudumuzdaki alerji veya başka hastalıklarda cildimizde yara oluşturabilir. Yaralar açık yara ve kapalı yara olmak üzere ikiye ayrılır. Açık yaralar kesik, sıyrık, yanık gibi durumlarda oluşurken, kapalı yaralar darbeler sonucu oluşan, çürük, hematom, ezik gibi durumlarda açığa çıkar.

yara tedavisi

Yara İzi


Yara izleri ise yaralar oluştuğu zaman ve sonrasında ortaya çıkan izlere denir. Eğer cildimizde derin yaralar oluşmamışsa yara izleri zamanla ortadan kalkarlar. Ancak derin kesikler, yanıklar, dikiş izleri gibi izler kolajen ve elastin dokuda yırtılmalar meydana getirdiği için iz bırakarak iyileşirler. Cildimizdeki yaralar oluştuğunda iyi bakımlar ve kremler yapılarak yaraların hızlıca ve iz bırakmadan iyileşmesi sağlanmalıdır. Çünkü yara eğer iz oluşturursa bu izler sonrasında kremlerle giderilemez.
yara izi nedir

Yara İzi Kremi



Yaralarınız henüz tazeyken cildin hızlı iyileşmesini sağlayacak cildi nemli tutacak, yara iyileştirici kremler ile mikrop kapmasını önleyecek antimikrobiyal kremler kullanmak önemlidir. Çünkü yara iyileşirken mikrop kaptırmak yaranın daha geç iyileşmesini sağlar. Genelde kullanılan yara kremleri şunlardır.
  • Fito
  • Silverdin
  • Hametan
  • Madecassol
  • Contratubex
  • Fucidin
  • Terramycin (Teramisin)
  • Bepanthol
Yukarıdaki kremlerin türevleri yara iyileştirici olarak kullanılırlar. Genel amaçları cildin hızlı iyileşmesine yardımcı olmak ve mikrop kapmasını engellemektir. Bu kremler yara oluştuğunda kullanılırsa iyi bir bakımla yaraların iz bırakmasını engellerler. Ancak yara iz bırakarak iyileşirse bu kremler yara izini geçiremezler. Genelde halk arasında yanlış bir inançla oluşmuş izlerin bu kremlerle geçirileceği düşünülse de oluşmuş yara izleri, yara izi geçiren kremlerle tedavi edilemez.
yara izi merhemi

Yara İzi Bitkisel Tedavisi


Son yıllarda ortaya çıkan bitkisel ve doğal çılgınlığı kendisini yara izlerinde de gösteriyor. İnternette türlü bitkiler yara izi geçirir diye sayılıp sıralanıyor, oysa gerçekten bu maddelerin yara izini geçirmesi mümkün değildir. Ha yaralanma esnasında yara tazeyken yapılacak bakımlarda bu maddeler işe yararlar. Ama oluşmuş izle bu tarz bitkisel yağ ve maddelerle geçmez. 

Genelde yaralar ve izleri için kantaron yağı, aloe vera, hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, kakao yağı, çay ağacı yağı, sandal ağacı yağı, e vitamini, limon, elma sirkesi, soğan, sarımsak, salatalık, roka, roka tohumu, gotu kola, meyan kökü, tarçın, yumurta akı, yoğurt, karbonat gibi maddeler sıralanıyor. 

Bunların büyük çoğunluğu yarayı nemli tutacak yağlardan oluşurken, çay ağacı yağı, tarçın, elma sirkesi gibi maddeler mikrop kapmayı önleyici maddeler, ama özellikle limon ve karbonat vb. maddelerden ciddi anlamda uzak durmalısınız. Kantaron yağı geleneksel olarak yara iyileştirici bir maddedir, yaraların çabuk iyileşmesine yardım eder, ayrıca bal ve yumurta akı da cildin hızlı iyileşmesine yardımcı olur, özellikle yumurta akı yanıklarda çok iyidir. Ama tekrar belirteyim ki bu maddelerin hiç birisi oluşmuş yara izini gideremez.
bitkisel yara izi geçirme

Yara İzi Tedavisi


Oluşmuş yara izlerinin tedavisi için çok çeşitli yöntemler kullanılır, bu yöntemlerin ortak noktası, cildin en üst dokusu olan epidermisin soyularak , onun altındaki cilt tabakası olan dermisin uyarılması ve yeni kollaej ve elastin bağların oluşmasını sağlamaktır.
yara izi nasıl geçer

Lazerle Yara İzi Tedavisi


Lazerle yara  izi tedavisi için genelde "Karbolaz" da denilen (Fraksiyonel Karbondioksit CO2 Lazer) veya "Fraksiyonel Non-Ablatif lazer" gibi cildi yakarak soyan lazerler kullanılır. Uygulama ayda bir yapılır ve yara izlerinin olduğu yerdeki epidermis doku lazer ışınlarıyla yakılır. Lazer ışını ayarlanan değerde, 5mm ile 15mm derinliğinde yara izinin üst bölümünü yakarak, cildin soyulmasını sağlar. Epidermis tabakada oluşan soyulma ve yanıkla cilt dermis tabakada da yeni doku üretir.

Lazerle yara izi tedavisi fiyatı genelde yara izinin sayısına ve büyüklüğüne göre belirlenir. Ortalama olarak 5 ile 10 seans arasında uygulanan işlem için  2500 TL ile 5000 TL arasında ücretlerdedir, ancak uygulama yapan yere göre fiyatlar değişmektedir. Lazerle yara izi tedavisi için uygulama yapanlar kesin çözüm vaat etmez, işlem sonrası iz kalmayacağı garantisi verilmez.

yara izine lazer epilasyon

Ameliyatla Yara İzi Tedavisi


Ameliyatla yara izi tedavisi aslında bir çeşit estetik cerrahi operasyonudur, ameliyat işlemi yara izi çok büyükse uygulanır, genelde yanık gibi izler için tercih edilir. Estetik doktor cildin başka yerinden aldığı 0,2  mm veya 0,3 mm (milimetre) kalınlığındaki deri dokusunu yara izinin olduğu yere estetik dikişle yamalar. Böylece vücudunuzdaki başka bir bölgeden diğer bölgeye doku transferi sağlanır. Ancak bu işlem genelde büyük yara izleri için tercih edilir. Yapılan yara izi ameliyatı sonucunda cildin doku alınan başka bölgesinde iz kalması veya atılan dikiş izlerinin kalması gibi durumlar olabilir.

Yara izi ameliyatı fiyatı genelde doktora ve yaranın büyüklüğüne göre değişmekle birlikte, 2000 TL ile 8000 TL arasında bir ücrete yapılır.

yara izine estetik operasyon

Yara İzi Buz Therapy


Yara izi için buz terapi veya bir diğer adıyla "İce  Therapy" aslında cildin üst tabakasının - 30 ile -45 arasında değişen derecelerde buzla cildin dondurularak yakılmasıdır. Bu işlemde yanmayı buz yapar epidermis tabakasında donan ince tabaka 10 gün civarında soyulur. İşlem tıpkı lazer tedavisi gibi cildin yakılarak soyulmasıdır. Cildin üst tabakası olan epidermis buzla yakılarak soyulur o esnada daha alttaki dermis tabakası da uyarılarak dokunun yenilenmesi amaçlanır. Bu işlem ciltteki ufak yaralara uygulanır, büyük yaralarda tercih edilmez.

Yara izleri için buz terapisi fiyatları yara izinin genişliği ve sayısına göre değişir ama ortalama 2000 TL ile 4000 TL arasında ücretlere yapılıyor.
scar ıce theraphy

Dermapen Yara  İzi Tedavisi


Yara izi için dermapen denen ucunda iğneler bulunan ve iğnenin gireceği derinlik ayarlanan kalem şeklinde bir cihaz kullanılır. Dermapen yara izinin bulunduğu bölgeye iğneleri hızlı şekilde batırıp çekerek bölgede bir deformasyon yapar. Böylece ayarlanan iğnenin derinliği kadar epidermis tabakasında hasarlar oluşturarak bölgenin soyulması ve alt deri olan dermisin uyarılması amaçlanır. Dermapenle yara izi tedavisi genellikle kesin sonuç vermez, daha çok diğer tedavilere yardımcı olarak uygulanır.

Dermapen yara izi tedavisi fiyatları 1000 TL ile 2000 TL arasında ücretlere yapılır. Fiyatın diğer tedavilere oranla ucuz olmasının nedeni dermapenin genellikle doktorlardan ziyade güzellik uzmanları tarafından yapılmasıdır.  
yara izine dermapen tedavisi

Dermaroller Yara İzi Tedavisi


Yara izi için dermaroller denen ucunda dermarollerin iğne uzunluğuna göre silindirik bir ruloda iğneler bulunan bir cihaz kullanılır. Dermarollerler genelde iğne uzunluğuna göre ayrı satılır yani 0,5 mm, 0,75 mm, 1 mm, 1,25 mm, 1,5 mm gibi iğne derinliği sabit aletlerdir. Bu alet yara izinin bulunduğu bölgede gezdirildiğinde silindirik uç dönerek cilde girmesi sağlanır. Böylece tıpkı dermapende olduğu gibi epidermis tabakasında hasarlar oluşturulur ve bölgenin soyulması ile alt deri olan dermisin uyarılması amaçlanır. Dermarollerle yara izi tedavisi genellikle kesin sonuç vermez, daha çok diğer tedavilere yardımcı olarak uygulanır.

Dermaroller ile yara izi tedavisi fiyatları 1000 TL ile 2000 TL arasında ücretlere yapılır. İşlem yaklaşık olarak 10 ile 15 seans arası değişir.
yara izine dermaroller

Yara İzi Dermabrazyon Tedavisi


Dermabrazyon ince zımpara ile epidermis tabakasının zımparalanmasıdır. Cildin en üst tabakası olan epidermis tabakası ve biraz da dermis tabakası zımpara ile kazınır. Böylece yara izine yapılan dermabrazyon epidermisi kazır ve dermis tabakasının yeniden bir doku oluşturmasına zemin hazırlar. Dermabrazyon tedavisi de tıpkı lazer, buz, kimyasal peeling tedavileri gibi cildin üst derideki dokusunun soyulması ve cildimizin kendisini onarması için yapılır. Dermabrazyon tedavisi büyük yara ve yanık izlerinde uygulanmaz.  Bu tedavi yara izinin büyüklüğüne göre 1000 TL ile 3000 TL arasında fiyatlarayapılır.


dermabrazyon tedavisi nedir

Yara İzi Mezoterapi


Yara izi tedavisinde mezoterapi ile diğer tedavilere yardımcı olması için bakımlar yapılır. Mezoterapi (Mesoterapi) 1952 yılında Dr. Michel Pistor tarafından geliştirilen bir estetik tedavi protokolüdür. BU tedavi yönteminde amaç çeşitli vitamin, bitki ekstraktı ve bazı maddeleri cildin alt tabakalarına geçirmektir. Yara izinde mezoterapi genelde elastin ve kolajen artışını sağlamak için c vitamini, b3 vitamini, glikolik asit, e vitamini gibi ürünleri cildin alt tabakasına emdirmektir. Bu tedavi diğer tedavilere yardımcı olması için yapılır.
mezoterapi ile yara izi silme

Yara İzi PRP


Yara izi tedavisinde prp de tıpkı mezoterapi gibi yardımcı bir tedavi biçimidir. PRP (Platelet rich plasma) olarak adlandırılan bir yöntemdir, işlem kişiden alınan kanla tombosit lökosit gibi kan hücrelerinden oluşan PGF (Trombosit büyüme faktörü) iletrombositlerden verilen büyüme faktörlerini (growth factor) elde ederek cilde vermektir. Yara izine PRP yapılarak hasarlı dokuyu yeniden oluşturma, kök hücre artışı sağlanarak cildin dokusunun yenilenmesi hızlandırılmaya çalışılır. Yara izine prp tedavisi de destekleyici bir tedavidir.
prp ile yara izi tedavisi

Kimyasal Peeling Yara İzi Tedavisi


Yara izi tedavisinde kimyasal peeling asiti ile derinin epidermis tabakası soyularak cildin yenilenmesi sağlanır, bu tedavi de mantık olarak lazer, buz terapi, dermabrazyon, dermapen ve dermaroller ile aynı mantıktadır. Yara izi geçirmek için genelde glikolik asit ce TCA gibi kimyasal peeling asitleri kullanılır. Cilt belirlenen asit oranının yara izi üzerinde belirli bir süre bekletilmesiyle yakılır. Sonrasında cildimiz bir hafta ile on gün arasında bir sürede soyulur. Genelde ayda bir tekrarlanan işlemle ciltteki yara izi derinliğine göre 4 ile 8 ay arasında silinir.

Kimyasal peeling yara izi tedavisi fiyatları merkezlerde 2000 TL ile 5000 TL arasında yapılmaktadır. Kimyasal peeling ile yara izi geçirmenin diğer tedavilerden ayrılan yönü ise kişinin evde kendisinin yapabileceği kadar etkili bir metot olmasıdır.
yara izine kimyasal peeling

Evde Yara İzi Silmek


Evde yara izi geçirmek için kimyasal peeling ile bazı yardımcı bakımlar yapabilirsiniz. Yara izinizi geçirmek için yapacağınız kimyasal peeling de asit oranını yara izinin olduğu bölgeye göre belirlemelisiniz. Örneğin yara izi yüzünüzdeyse kullanacağınız asit oranı %25 tca, eğer vücudunuzdaysa %40 tca olmalıdır. Şimdi evde yara izi tedavisinde kullanacağınız malzemeleri yazayım.


  • TCA asit (eczanelerden veya doakimya.com sitesinden alın)
  • Glikolik Asit %10
  • Madecassol Krem
  • E vitamini 10 ml
  • B5 vitamini 10 ml
  • Çinko oksit 10 gr
  • Saf C vitamini ( L-Ascorbic Acid)



yara izine tca uygulaması
Cildinizde uygulayacağınız bölgeye göre uygun oranda asiti aldıktan sonra ilk olarak yara izinin olduğu bölgede ufak bir deneme uygulaması yapacağız. Bu uygulama asitin cildinize olan tepkisini ölçmek için yapılacak. Yara izleri genelde ince olur bu yüzden asiti tam izin ortasına sürmek için bir iğnenin ucuna dolayacağımız pamuğu kullanacağız. Ama yara iziniz büyükse yani genişse bir kulak çubuğu da kullanabilirsiniz. Uygulama aracını seçerken en önemli kriter asiti süreceğiniz aracın izden daha dar olmasıdır. Çünkü asit ciltte yayılır, bu yüzden asiti tam cildin ortasına süreceksiniz.

Deneme uygulamasını tıpkı normal uygulama gibi ufak bir alanda yapacağız, böylece tca asitin ciltteki etkisini iyice gözlemleyip, soyulma aşamasına kadar inceleyip asiti bekletme süresine ve yetersiz gelirse asit oranına karar vermemizi sağlayacak. Bu yüzden deneme aşaması çok önemli, deneme yapmadan asiti uygulamayın.
kimyasal peeling nedir


  1. Eğer uygulama yapılacak yara izi yüzümüzdeyse %25 tca, kolumuz bacağımız gibi bir yerdeyse %40 tca kullanacağız. 
  2. Yara izimiz inceyse bir iğnenin ucuna çok ince pamuğu sarıp uygulama aracımızı yapacağız. Eğer yara izimiz daha kalın örneğin kulak çubuğundan kalınsa kulak çubuğu kullanabiliriz.
  3. Yüzümüzdeki iz için %25 tca yı 2 dakika bekleteceğiz, kolumuzda veya bacağımızda %40 asiti 4 dakika bekleteceğiz. Bu bekleme süresinin yarısında yani yüzde 1. dakikada, diğer bölgelerde 2. dakikada asiti bir kat daha süreceğiz.
  4. Asiti yara izinin tam ortasına sürmeye özen göstereceğiz, asit yayıldığı için kenarlara sürmemiz gerekiyor, o zaten kenara kendisi yayılacak. Bu arada ne kadar ince uygulama yaparsak o kadar iyi sonuç alırız.
  5. Uygulama süresi dolduğunda bol suyla bölgeyi yıkayacağız. Yıkma işleminden sonra cildi nazikçe kurutup. Hazırladığımız merhemi süreceğiz.
asitle yara izi silme
Cildimizin daha hızlı iyileşmesi için yapacağımız merhemin tarifi:
  • Madecassol (kremin tamamı)
  • 5 ml E vitamini (10 ml şişenin yarısı)
  • 5 ml B5 vitamini (10 ml şişenin yarısı)
  • 5 gr Çinko ooksit (10 gr poşetin yarısı)
Boş bir saklama kabında kremi ve diğer maddeleri iyice karıştırarak merhemi oluşturacağız. Merhemi buzdolabında saklamamız lazım. 

Tca asit sürülen bölgeye çok az miktarda merhemi sabah akşam sürmemiz lazım. Hazırladığınız merhemi çok sürmeyin, çok merhem cildi erken soyar, merhemi çok az ve nazik hareketlerle sürün, merhem sürerken bölgenin tahriş olmaması lazım.

Deneme uygulamasını yaptıktan sonra 1 hafta içinde cilt soyulacak. Bu bir haftalık süre içerisinde cildi kesinlikle kendimiz soymamalı, bölgeyi tahriş edecek uygulamalardan korumalı, yara izi kolumuzda veya bacağımızda ise cildin soyulmaması için dar kıyafetler giymemelisiniz. Bölgeye gözünüz gibi bakın, tahriş olup soyulmasın.
yara izine tca uygulaması

Soyulma sonunda cildimiz bir kağıttan biraz daha kalınlıkta soyulduysa, kızarıklık ve başka bir sıkıntı yoksa ilk uygulama oranı ve zamanı yeterli gelmiş demektir o oran ve zamandan devam edebilirsiniz. Eğer soyulma ince olursa, bu sefer bekleme süresini yükseltmekte fayda var, ama çok çok ince bir soyulma olursa asit oranını yükseltmelisiniz. Eğer kalın bir soyulma olur cilt çok fazla kızarırsa bu sefer bekleme süresini düşürmelisiniz.

Zaten bu deneme uygulamasını bu tarz durumları gözlemlemek için yapacaksınız.

Deneme uygulamasından sonra süreye karar verip, asiti cilde çok ince sürüp belirlediğiniz sürenin sonunda cildi bol suyla yıkadıktan sonra kurulayın. Hazırladığınız merhemi çok az miktarda sabah akşam sürün. Bölgeyi dış etkilerden koruyun. Duşta kese falan yapmayın, üzerine bastırarak sabun vb. şeyler sürmeyin. Yaklaşık olarak 10 gün içinde soyulma tamamen bitecek. Bu arada merhemi soyulma tamamen bitene kadar hatta bittikten sonraki 3 gün daha süreceksiniz.

tca nasıl kullanılır
Bir 5 gün kadar daha bekledikten sonra yani iyileşme tam olarak bittikten sonra, cildinize c vitamini ve glikolik asit süreceksiniz. BUradaki amaç cildin kolajen ve elastin üretimini arttırmak. Her akşam ince bir kulak çubuğuyla glikolik asit %10 çözeltisini çok az miktarda yara izinin üzerine sürün, eğer kızarıklık yapmazsa yıkamanıza gerek yok. Ama kızarıklık yaparsa 3 dakika sonra yıkayın. Sonra bir tatlı kaşığı suda yarım pirinç tanesi kadar c vitamini eritip yara izinin üzerine sürün. Bu bakımı 15 gün kadar her akşam yapabilirsiniz. Ha elinizde varsa uygulamadan 20 gün sonra yara izine dermaroller de sürebilirsiniz.

Bu işlemleri gerekli hassasiyeti ve özeni göstererek tekrarladığınızda yara izinizin derinliğine bağlı olarak 4 ila 8 ay sonunda artık yara iziniz oldukça hafiflemiş olacak.
yara izini tca ile yakma



Categories:
Benzer Videolar

0 yorum: