Yanık Nedir



Yanık


Yanıklar genelde cildimize yüksek ısı teması sonucu oluşurlar, ancak bazı durumlarda elektirik, kimyasal maddeler (kuvvetli asit veya bazlar), radyasyon gibi nedenlerle de oluşabilir. Dışarıdan gelen bu etkiyle derimiz veya etimiz zedelenir hatta ileri derece yanıklarda kemiklerimize kadar oluşan bir yanma olabilir. Yanıklar şiddetine göre dört ayrı yanık dereceleri olarak sınıflandırılır bunlar;

Birinci Derece Yanıklar: Sadece en üst deri katmanımız olan epidermiste oluşan yanıklardır. Genelde skar, bül, keloid oluşturmadan, iz bırakmadan yanığın derinliğine göre en fazla iki haftada iyileşirler.
İkinci Derece Yanıklar: Üst derimizle birlikte bir alt tabaka olan dermis tabakasının bir kısmına kadar oluşan yanıklardır. Deride bül (içi su dolu kesecikler) oluşur. Deri ıslak görünümlü olur ve ciltte ağrılar görülür. Genelde iyileşmesi bir ayı bulabilir ve deride iz bırakma olasılığı yüksektir. Ama izler çok derin olmaz.
Üçüncü Derece Yanıklar: Bu yanıklarda üst deri epidermis ve alt deri dermis tabakalarının tamamen yanmasıyla oluşan yanıklardır. Deri kuru ve sert bir yapıdadır, ayrıca sinir tabakaları yandığı için ağrı hissedilmez. Kendiliğinden geçmezler tıbbi yardım şarttır ve yanık izi kalan yanıklardır.
Dördüncü Derece Yanıklar: Bu yanıklarda yanık artık kas ve kemik tabakalarına kadar etki etmiştir. Deride kömürleşme gözlemlenir. Doku kaybı ve işlev bozuklukları gözlemlenebilir.

kaynak: http://www.sagligim.org/2017/08/yanik-dereceleri.html

Sosyal medya :

Facebook : https://www.facebook.com/cilthastaligi/

Google + : https://plus.google.com/101249169258134621055
Categories:
Benzer Videolar

0 yorum: