Keloid Tedavisi



Keloid Tedavisi



Ligasyon: Bağlama da denilen bu tedavi genelde saplı keloidlerde yapılır.

Cerrahi Eksizyon: Keloid ameliyatı da denilen bu yöntemde skar doku doğrudan vücuttan çıkarılır. Tedavide en son başvurulan yöntemlerden birisidir. Diğer yöntemlerden sonra son çare olarak denenebilir.

Kryoterapi: Dondurma işlemidir, buz tedavisi ismi verilir ama bu isim yanlıştır, keloid sıvı nitrojenle dondurularak ciltten uzaklaştırılır, özellikle kortizon tedavisi ile birlikte çok iyi sonuç verir.
Radyasyon: Yüksek dozda ışınların keloide verilmesi işlemidir. Ancak yan etkileri ve riskleri yüzünden çok tercih edilmez.

Basınç Tedavisi: Keloid olan bölgeye basınç yapan aparatlar kullanılarak keloid tedavi edilmeye çalışılır. Özellikle kulak memesindeki keloidde çok faydalıdır.

Lazer Tedavisi: "Pulsed Dye" ve "Fraksiyonel Karbondioksit" lazerlerle yapılan keloid lazer tedavisi tek başına başarısız olsa da diğer yöntemlerle kombine kullanıldığında etkiyi arttırmaktadır.
İntralezyoner Steroid Tedavisi: Keloid tedavisinde en başarılı yöntemdir. Keloidin içerisine çeşitli ilaçlar ve kortizonlar enjekte edilerek uygulanır. Özellikle kryoterapi ile kombine yapıldığında çok etkili sonuçlar verir.

Ayrıca; İmuquimod, İnterferon alfa, 5 flurouracil, İntralezyonal verapamil gibi ilaçların tıpkı kortizon gibi enjekte edilmesi ile geliştirilen tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.


kaynak :  http://www.sagligim.org/2017/08/keloid.html
Categories:
Benzer Videolar

0 yorum: